’ADHD meestal geen ziekte’

Dat stelt psycholoog Laura Batstra, onderzoeker en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen over adhd (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder), de aandoening die onder kinderen nu volksziekte nummer één is. „Het medicijngebruik om de stoornis te bestrijden neemt al even epidemische vormen aan. Toch is adhd meestal geen medisch probleem. Slechts een klein deel van de kinderen heeft echt afwijkende hersenen en zelfs dan is het de vraag of dat adhd veroorzaakt.

 

Lees het originele artikel in de Telegraaf

 

Voeding belangrijkste oorzaak van ADHD

 

“De belangrijkste oorzaak van ADHD is voedsel.” Dit beweert dr. Liddy Pelsser van het onderzoekscentrum ADHD. Zij publiceerde deze maand haar onderzoek in het toonaangevende tijdschrift The Lancet. 64% van de kinderen met ADHD zouden in feite gevoelig zijn voor bepaalde soorten voedsel.

Voor haar onderzoek zette dr. Pelsser kinderen met ADHD op dieet. Doel was om uit te zoeken op welke voedingsstoffen ze reageerden en deze uit hun menu te halen. De leerkrachten en dokters die meewerkten met de studie merkten een sterke verandering op bij de kinderen. “Ze waren met stomheid geslagen,” aldus Pelsser. “Na het dieet waren het gewoon normale kinderen met normaal gedrag.”

Bronnen: Grist, The Lancet, NPR

lees waar het artikel vandaan komt