Nieuwe wegen voor Vitaflow

VITAFLOW 2.0 – Voeding voor transformatie


Vitaflow gaat nieuwe wegen inslaan. Verdiepende wegen.
De laatste jaren ervaar ik meer dan ooit hoe mijn denken mijn gezondheid wezenlijk beïnvloed. Hoewel voeding en lifestyle belangrijk zijn voor onze gezondheid, blijkt een goede ‘mindstyle’ nog meer impact te hebben.

Vanuit de antroposofie worden ziekte en gezondheidsklachten gezien als een uitnodiging voor persoonlijke ontwikkeling. Om aan deze uitnodiging gehoor te geven, krijgt uw behandeling bij Vitaflow (naast de vertrouwde metingen en ondersteuning) ook handvatten voor ontwikkeling op het geestelijk vlak.
Ik heb nieuwe aanvullende testen gebouwd, die aangeven wat voor u persoonlijk het beste werkt. Voor de een is dat meer rust op het gebied van social media, voor de ander om de creatieve vermogens aan te gaan spreken. Of misschien blijkt dat er echt meer bewogen moet worden, of dat meer plezier en humor heilzaam zal zijn. Zo kunnen we nog beter werken aan uw herstel, want: ’het is de geest die werkelijk geneest’.

Deze verdieping van mijn werkwijze is onlosmakelijk verbonden met mijn persoonlijke ontwikkeling. Daar wil ik u graag wat meer over vertellen.

Mijn pad

“In 2003, op mijn 33e, ben ik begonnen met mijn opleiding natuurvoedingskunde aan de Kraaybeekerhof in Driebergen. Wat een feest! Ik leerde er ontzettend veel over voeding. Niet alleen over macro- en micronutriënten, maar ook bijvoorbeeld over de kracht van moeder natuur. Hoe wij, met behulp van deze natuur, voeding met veerkracht en vitaliteit kunnen produceren. Want wat ons steeds duidelijker wordt, door steeds betere onderzoeksmethoden en -instrumenten, is dat gezonde voeding méér is dan de som der delen. En wanneer we die meerwaarde meenemen in onze dagelijkse voeding, zien we dat ónze veerkracht en vitaliteit ook toeneemt. Op de Kraaybeekerhof leerde ik dat wij álles kunnen eten en verteren; mits geteeld en gefokt met respect voor moeder natuur, bereid met zorg en aandacht en gegeten aan een mooi gedekte tafel, in alle rust en harmonie.

Voor de start van Vitaflow wilde ik mijzelf graag bijscholen in medische basiskennis. Ik zou immers veel te maken krijgen met mensen met medische klachten. Daarna volgden nog meer bijscholingen, zoals onder meer een orthomoleculaire voedingsopleiding. Deze opleidingen hebben met elkaar gemeen dat ze een westerse, wetenschappelijke benadering volgen. Ik leerde er welke bestanddelen uit voeding goed zijn voor bepaalde klachten en welke bestanddelen uit voeding juist niet. En hoe je hiervoor supplementen kunt inzetten. Erg leerzaam en interessant!

In de loop der jaren werd mij echter duidelijk dat in deze benadering voor mij het holistische aspect te veel verloren ging. Ook het plezier omtrent voeding ging voor mij stukje bij beetje verloren. Er kwamen namelijk steeds meer voedingsmiddelen op de ‘verboden lijst’. Granen met gluten: slecht voor de darmwand. Lactose: idem dito. Peulvruchten: idem dito. Zoogdieren: kunnen ontstekingen veroorzaken. Soja: voornamelijk genetisch gemanipuleerd en een allergeen. Vis: zit vol met zware metalen. Familie van de nachtschaden: vol met anti-nutriënten. En ga zo maar door. Ik heb jarenlang geen grapefruits gegeten, want citrusvruchten zouden ontstekingen bevorderen. En los van voeding leerde ik nog meer op al mijn bijscholingen, congressen en lezingen. Ik (en u!) moest steeds meer doen om gezond te blijven: veel bewegen, gezond eten, meer thuis zijn, mediteren, rust nemen.… En steeds meer laten, om gezond te blijven: ’s nachts de wifi uit, vóór 11.00 uur en ná 14.00 geen koffie, na 19.00 uur geen beeldscherm, op zondag niet meer uitslapen (ter voorkoming van social jetlag) enzovoort.

En toen werd ik zelf ziek…

We weten dat alles wat aandacht krijgt groeit. Het grootste deel van mijn aandacht ging naar mijn vak, waarin ik veel leerde over gezondheid. Met als drijfveer: zelf gezond oud en vooral niet ziek worden.

Wat we ook weten, is dat ons onderbewustzijn het woord ‘niet’, niet registreert.
Zou het zo kunnen zijn dat mijn aandacht dus naar ziek worden is gegaan?

Enfin, In 2009 werd bij mij de diagnose reuma gesteld. Een grote schok, maar ik ging voortvarend aan de slag met alle kennis die ik had opgedaan op het gebied van voeding, suppletie en leefstijl. Ik zou mijn eigen lichaam dit wel laten oplossen. Jarenlang ging het redelijk goed en bleven de klachten binnen de perken.

Maar veel regels die ik mijzelf oplegde werden voor mij, mede door een zware mantelzorgtaak, steeds moeilijker vol te houden. Sommige van deze regels pasten ook eigenlijk helemaal niet bij mijn aard. Zo zorgde het streven naar een gezonde lifestyle voor stress en vormde het daardoor juist een extra belasting. In deze periode ging ik onderuit en raakte overspannen.

In deze overspannen staat, waarin ik moeite had mijn gezonde leefstijl te handhaven, verergerden mijn klachten zodanig dat het inschakelen van de reguliere zorg niet langer kon uitblijven. Gelukkig trof ik een fantastische reumatoloog met wie ik goed kon praten over mijn alternatieve inslag. Nu slik ik de door haar voorgeschreven medicatie, samen met mijn eigen supplementen. En ik moet zeggen, het gaat de betere kant op. Zo blijkt, nu ook voor mij, dat beiden vormen van zorg (alternatief én regulier) goed samen kunnen gaan.

Een cursus in wonderen

Overspannen en verstoken van mijn hoogste goed, mijn gezondheid, kwam ik erachter dat gelukkig zijn, eigenlijk nog veel belangrijker is. Inzichten en verdieping zijn gekomen toen ik in aanraking kwam met Een cursus in wonderen. Grote spirituele leiders als Eckhart Tolle en Deepak Chopra verwijzen naar De Cursus als hun belangrijkste inspiratiebron.

Een cursus in wonderen is een spirituele leerweg die je helpt om je innerlijke leraar te vinden. Deze innerlijke leraar helpt je de wereld door de ogen van liefde te zien, in plaats van angst. Centrale thema’s zijn liefde, vergeving en niet-oordelen. Dit geeft innerlijke vrede, het ware geluk. Mooi vind ik bijvoorbeeld dat vanuit De Cursus gezondheid wordt gezien als innerlijke vrede, en genezing derhalve als het laten varen van angst. Omdat het boek niet zo eenvoudig te lezen is, zijn er studiegroepen opgericht, kun je studieweken, retraites en lezingen bijwonen, zijn er veel boeken over geschreven en worden er veel mensen over geïnterviewd. Genoeg ‘voeding’ voor mij om er veel van mijn aandacht aan te kunnen geven. En dat doe ik graag, want telkens als ik me actief bezig hou met dit gedachtengoed, nemen mijn klachten af, ervaar ik letterlijk minder pijn en voel ik mij vrolijker en ontspannen.

Synchroniciteit is een van de aspecten van deze non-duale spirituele zienswijze: omdat alles met alles is verbonden, komen er dingen op je pad die je op dat moment nodig hebt, of bevestigen wat je al denkt. Al mijn puzzelstukjes vielen op zijn plek toen ik een quote las van Frans Kok: “Als samenleving en cultuur zijn we ontzettend druk met gezond leven. We willen de dood voorblijven. Maar de vraag is: zorgen we voor ons lichaam uit liefde, of uit angst?”
Ik realiseerde me dat ik mijzelf vanuit angst allerlei dingen had opgelegd en ontzegd. Het had in ieder geval helemaal niets te maken met liefde. Ineens schoot mij een liedje van Robert Long te binnen: ‘Allemaal angst’.

Ziekte is een boodschap van het lichaam aan de ziel

Ik had het nodig om zelf ziek te worden om tot deze inzichten te komen. Een ‘cadeautje in grillige verpakking’. Niet zo verwonderlijk is de boodschap voor iemand met reuma om minder streng, star en rigide te zijn. (uit: ‘De Zin van Ziek zijn’, van Thorwald Dethlefsen en Rudiger Dahlke) Want bedekt met passie en enthousiasme, ging er bij mij toch wel strengheid en stelligheid onder schuil.

Hoe we naar onszelf kijken, hoe we in het leven staan, hoe we dit vormgeven: het is vaak omgeven met oordelen, angst en schuldgevoel. Daar wordt niemand beter van. Gezondheid en geluk, heb ik geleerd, zitten in ons hoofd. Zodoende ga ik graag met u op zoek naar welke boodschap uw lichaam u geeft. En werken we straks samen aan een gezonde mindstyle, met een relaxte lifestyle.”