Heidy

Heidy van Mossel

Van jongs af aan heeft voeding mijn aandacht. Eerst vanwege overgewicht en een verlangen naar slank zijn. Later werden de gezondheidsaspecten rond voeding veel interessanter. Een maatje 38 is leuk, maar belangrijker zijn het uitblijven van welvaartsziekten. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol.

De kracht van de natuur

In 2003 (ik was toen 33) ben ik begonnen met mijn opleiding natuurvoedingskunde aan de Kraaybeekerhof in Driebergen. Wat een feest! Ik leerde er ontzettend veel over voeding. Hoe wij, met behulp van de natuur, voeding met veerkracht en vitaliteit kunnen produceren. Op de Kraaybeekerhof leerde ik dat wij álles kunnen eten en verteren; mits geteeld en gefokt met respect voor moeder natuur, bereid met zorg en aandacht en gegeten in alle rust en harmonie.

Na de Kraaybeekerhof heb ik mijzelf bijgeschoold in medische basiskennis. Daarna volgden nog meer bijscholingen, zoals onder meer een orthomoleculaire voedingsopleiding. Deze opleidingen hebben met elkaar gemeen dat ze een westerse, wetenschappelijke benadering volgen. Ik leerde er welke bestanddelen uit voeding goed zijn voor bepaalde klachten en welke bestanddelen uit voeding juist niet en hoe supplementen hierbij kunnen helpen.

Holistische benadering

In de loop der jaren werd mij echter duidelijk dat in deze benadering voor mij het holistische aspect te veel verloren ging. Niet alleen goede voeding draagt bij aan onze gezondheid. Zeker zo belangrijk is het om mentaal en emotioneel in balans te zijn.

Het plezier omtrent voeding ging voor mij stukje bij beetje verloren. Er kwamen namelijk steeds meer voedingsmiddelen op de ‘verboden lijst’. Op vele bijscholingen, congressen en lezingen kwamen er steeds meer dingen bij die we moeten doen om gezond te blijven: veel bewegen, gezond eten, meer thuis zijn, mediteren, rust nemen.… En steeds meer laten, om gezond te blijven: ’s nachts de wifi uit, na 19.00 uur geen beeldscherm, op zondag niet meer uitslapen (ter voorkoming van social jetlag) enzovoort.

En toen werd ik zelf ziek…
In 2009 werd bij mij de diagnose reumatoïde artritis gesteld. Een grote schok, maar ik ging voortvarend aan de slag met alle kennis die ik had opgedaan op het gebied van voeding, suppletie en leefstijl. Ik zou mijn eigen lichaam dit wel laten oplossen. Jarenlang ging het redelijk goed en bleven de klachten binnen de perken.

Maar veel regels die ik mijzelf oplegde werden voor mij, mede door een zware mantelzorgtaak, steeds moeilijker vol te houden. Sommige van deze regels pasten ook eigenlijk helemaal niet bij mijn aard. Zo zorgde het streven naar een gezonde lifestyle voor stress en vormde het daardoor juist een extra belasting. In deze periode ging ik onderuit en raakte overspannen.

Een cursus in wonderen

Overspannen en verstoken van mijn hoogste goed, mijn gezondheid, kwam ik erachter dat gelukkig zijn, eigenlijk nog veel belangrijker is. Inzichten en verdieping kwamen toen ik in aanraking kwam met ‘Een cursus in wonderen’. Grote spirituele leiders als Eckhart Tolle en Deepak Chopra verwijzen naar De Cursus als hun belangrijkste inspiratiebron.

Een cursus in wonderen is een spirituele leerweg die je helpt om je innerlijke leraar te vinden. Deze innerlijke leraar helpt je de wereld door de ogen van liefde te zien, in plaats van angst. Centrale thema’s zijn liefde, vergeving en niet-oordelen. Dit geeft innerlijke vrede, het ware geluk. Mooi vind ik bijvoorbeeld dat vanuit De Cursus gezondheid wordt gezien als innerlijke vrede, en genezing derhalve als het laten varen van angst.

Telkens wanneer ik me actief bezig hou met dit gedachtengoed, nemen mijn klachten af, ervaar ik letterlijk minder pijn en voel ik mij vrolijker en meer ontspannen. Om deze reden begin ik binnenkort met het faciliteren van een Attitudinal Healing groep, mobiel vanuit de camper.

Synchroniciteit is een van de aspecten van deze non-duale spirituele zienswijze: omdat alles met alles is verbonden, komen er dingen op je pad die je op dat moment nodig hebt. Veel puzzelstukjes vielen op zijn plek toen ik een quote las van Frans Kok: “Als samenleving en cultuur zijn we ontzettend druk met gezond leven. We willen de dood voorblijven. Maar de vraag is: zorgen we voor ons lichaam uit liefde, of uit angst?” Ik realiseerde me dat ik mijzelf vanuit angst allerlei dingen had opgelegd en ontzegd.

Ziekte is een boodschap van het lichaam aan de ziel

Ik had het nodig om zelf ziek te worden om tot deze inzichten te komen. Een ‘cadeautje in grillige verpakking’. Niet zo verwonderlijk is de boodschap voor iemand met reuma om minder streng, star en rigide te zijn. (uit: ‘De Zin van Ziek zijn’, van Thorwald Dethlefsen en Rudiger Dahlke) Want bedekt met passie en enthousiasme, ging er bij mij toch wel strengheid en stelligheid onder schuil.

Hoe we naar onszelf kijken, hoe we in het leven staan, hoe we dit vormgeven: het is vaak omgeven met oordelen, angst en schuldgevoel. Daar wordt niemand beter van. Gezondheid en geluk, heb ik geleerd, zitten in ons hoofd. Ik ga graag met jou op zoek naar welke boodschap jouw lichaam je geeft. En werken we straks samen aan een gezonde mindstyle, met een relaxte lifestyle.”

Persoonlijke remedie

Ik werk met een geavanceerd bio-energetisch testsysteem dat onderliggende verstoringen meet en zo aangeeft welke ondersteuning nodig is. Ik heb zelf nieuwe aanvullende testen gebouwd, die aangeven wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Voor de een is dat meer rust op het gebied van social media, voor de ander om de creatieve vermogens aan te gaan spreken. Of misschien blijkt dat er echt meer bewogen moet worden, of dat meer plezier en humor heilzaam zal zijn. Zo kunnen we nog beter werken aan jouw herstel, want: ’het is de geest die werkelijk geneest’. De persoonlijke remedie ondersteunt je zelf-genezend vermogen.

Mijn voeding voor transformatie

Ik ben gediplomeerd in natuurvoedingskunde, orthomoleculaire geneeskunde, energetische geneeswijzen, spagyriek en medische basiskennis. Verder ben ik getraind in bio-fotonen resonantie, Positieve Gezondheid en Attitudinal Healing.